GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

A pitypang óriási lehetőség a jövő gumiabroncs gyártásában

A pitypang óriási lehetőség a jövő gumiabroncs gyártásában

Az utóbbi pár évben a termesztési módszereknek köszönhetően a természetes gumiabroncsok előállítása gyermekláncfűből elérhetővé válhat. Megkezdődött a kísérleti üzem építése, ahol ipari mennyiségben állítanák majd elő környezetbarát gumiabroncsokat.
A pitypang vagy más nevén gyermekláncfű magjaiból álló fehér koronáról kevesen tudják, hogy a nedve kiváló alapanyag a gumiabroncs gyártásához. A kaucsukfából kivont alapanyaggal szemben a pitypang nedvének felhasználása hosszú távon ígéretes lehetőségeket rejt magában.

Hasznos növény a gyomnövény

További előnye még, hogy a pitypang termesztése kevésbé függ az időjárástól, mint a kaucsukfáé. Az is mellette szól, hogy mivel mezőgazdasági szempontból alacsonyak az igényei, ezért új hasznosítási lehetőséget jelent a műveletlen földterületeken. Az általában száraz szántókon termő gyermekláncfű sokáig a haszontalan gyomnövények között számon tartott gyomnövények egyike volt, amely magas szárazságtűrő képességgel rendelkezik.

Csökkenő szállítási költség

A gyermekláncfű nedvéből történő kaucsuk előállításával,a termesztésre használt területek sokkal közelebb lennének a Continental gumiabroncsgyártó üzemeihez, míg a kaucsukfa nedvéből előállított alapanyag import útján kerül a gyárba. 

Idén kezdődhet a tesztelés

Az utóbbi években a DNS-technológiának köszönhetően tisztában vagyunk azzal, hogy melyik gén melyik molekuláris tulajdonságért felel. Ez lehetővé teszi a lehető leghatékonyabb gyermekláncfű termesztését. A Continental szakemberének véleménye szerint a gyermekláncfűből kinyert alapanyagból gyártott gumiabroncs az új adalékanyagnak köszönhetően, tartósabb és nagyobb teljesítményre is képes, mint a hagyományos gumiabroncsok. A Continental nem ért fejlesztési lehetőségeinek határára, idén elkészülhet az első pitypangalapú abroncs, aminek a közúti tesztje pár éven belül már elkezdődhet.

A Continental abba az irányba folytatja kutatásait, hogy ne csak a személyautók, hanem a haszongépjármű, a bicikli és a különleges gumiabroncsok gyártásánál, a fosszilis eredetű adalékanyagok helyettesítése is kivitelezhető legyen. Ha sikerül a pitypang alapanyagú kaucsukból a jelenleg használt termékekkel megegyező minőségű, ipari mennyiséget termeszteni, akkor nagymértékben függetleníthetik magukat a szubtrópusi területek éves betakarítási helyzetétől. de egyelőre még nem született döntés a pitypang Európában történő ipari termesztéséről.

További hírek