GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

ADAC teszt 2013

ADAC teszt 2013

Elkészült az ADAC 2013-as gumiabroncs tesztje. Idén is két méretben vizsgáztak az abroncsok, a kompakt 185/60R15 verzióban és a felső-közép kategória legnépszerűbb méretében, ami a 225/45R17.A teszten 17 féle 185/60R15-ös gumiabroncs szerepelt. Ezekkel szerelhető többek között a Skoda Fabia, Peugeot 208, Opel Corsa és Meriva, Fiat Punto és a Toyota Yaris is. A pontokat az eltérő időjárás- és útviszonyok (jeges és havas felület, nedves és száraz út)között nyújtott teljesítményre, az üzemanyag-takarékosságra, kopásra és zajkibocsátásra kapták az abroncsok eltérően súlyozva. 
A korábbi évekhez hasonlóan „Nagyon jó” értékelés 2013-ban sem született. Idén 7 modell kapott „Jó” minősítést, ami a korábbi skálán a „Különösen ajánlott”-nak felel meg. Összesítésben a Continental ContiWinterContact TS850 típusú abroncs szerepelt a legtöbb feltételnél kiválóan, ezzel elnyerve az első helyet. Kimagasló eredményt ért el havas, jeges és vizes úton is, csak a száraz felületen tudták megelőzni. Rendkívül kedvező lett az üzemanyag gazdaságossága valamint a kopásszintje is. A második helyen a Dunlop WinterResponse2 végzett. Remekül futott havas, jeges valamint vizes úton is és az üzemanyag-takarékossága is kiváló volt a teszten. A harmadik helyen nagy meglepetést okozott a Firestone Winterhawk3-as gumiabroncsa. A Bridgestone másodmárkája havas úton nem tudja a körülötte végzők eredményét hozni, és az üzemanyag takarékosság terén is inkább középmezőnybe illene bele, viszont a száraz és nedves úton mutatott teljesítménynek köszönhetően sikerült elnyernie a bronzérmet. Az ADAC teszt negyedik helyét a gumiabroncs piac egyik vezető márkája a Michelin tudhatja magáénak. Az Alpin 4-es mintázat magasan kiemelkedik a mezőnyből kopásteljesítményben, de a nedves és száraz úton mért tapadása és az átlagos zajkibocsátása csak a negyedik helyre volt elég. Száraz úton az egész mezőny legjobbja a Nokian WR D3. Ennek köszönhetően sikerült bezsebelnie az ötödik helyet a teszten. A „Jó”, vagyis „Különösen ajánlott” minősítést kapott abroncsok között szerepel még a Goodyear UG8 kiegyensúlyozott menettulajdonságaival őt követi a Semperit Speed-Grip 2. Nedves útszakaszon mutatott teljesítménye miatt a középmezőnyben végzett, és így „Megfelelő” minősítést érdemelt a Vredestein Snowtrac 3 mintázata, valamint Pirelli SnowControl 3-as szériája is. A sort a Barum Polaris3 és a GT Radial Champiro WinterPro folytatja mögöttük zárt a Hankook Winteri*cept RS W442. Ezek teljesítménye havas, nedves és száraz úton is lemaradt az élmezőnyhöz képest. A Falken HS449 abroncsok vizes úton nyújtottak gyengébb teljesítményt és a kopásuk sem volt meggyőző. A „Megfelelő” besorolás utolsó helyén a Kleber Krisalp HP2 végzett leginkább a nedves úton nyújtott teljesítménye miatt. A teszten egyetlen gumiabroncs kapott „elégséges” minősítést, a Nexen Eurowin600. Bár száraz úton egészen jól szerepelt, az egyéb tesztek során jóval a többiek után végzett. „Elégtelen” –re vizsgázott a Michelin által gyártott Kormoran Snowpro B2, amely havon kiemelkedően teljesített, de nagyon alacsony pontszámokat kapott száraz és vizes úton valamint zajkibocsátása is meglehetősen magas. A sereghajtó a Marangoni 4 WinterE+lett a nedves úton nyújtott szörnyű teljesítményével, valamint a legrosszabb üzemanyag-takarékossággal. 
Az ADAC tesztjén 2013-ban 225/45R17-es méretben 15 típus vizsgázott. Ezt a méretet használja gyárilag többek között a Skoda Superb, a Ford Mondeo, a VW Passat, a BMW 3, C-klasse, az Audi A4, az erősebb motorral felszerelt Octavia, Golf, C4, Kia Ceed, Ford Focus és Renault Megane is. 
A teszteken 4 abroncs kapott „Jó”, 9 „Megfelelő”-nek, 2 pedig „Elégtelen” besorolást. 
Az abszolút nyertes ebben a méretben is a Continental ContiWinterContact TS850 amely kimagasló teljesítményt nyújtott a havas úton. A második helyet a Bridgestone Blizzak LM32S tudhatja magáénak. Remekül teljesített száraz és nedves úton egyaránt, de a többi elvárásnak is példásan megfelelt. A Michelin Alpin A4-es mintázata nyerte el a harmadik helyet, a legjobb kopásállósággal. Száraz és jeges úton is a legmagasabb pontokat kapta az abroncsok közül, és csak a vizes úton nyújtott teljesítményben és zajkibocsátásban maradt el az éllovasoktól. Negyedik helyen végzett az Uniroyal MS plus 77 gumiabroncs, amely a változatos útviszonyoknál egyenletesen jó teljesítményt nyújtott és csak a kopás terén maradt le az első három helyezettől. 
„Megfelelő” minősítést kapott a Goodyear UG8 és a Nokian WR D3, mindketten a nedves útfelületen vesztettek pontokat. A Dunlop SP Wintersport 4D a jeges úton való tesztelés során adódott nehézségek miatt és a magasabb zajszint okán csak a hetedik helyre tudott befutni. A Fulda Kristall ControlHP-nél a száraz és nedves úton is hiányosságok mutatkoztak, viszont a remek üzemanyag-takarékosságának hála a mezőny közepén végzett. A Semperit Speed-Grip 2 és az Esa- Tecar SuperGrip 7+HP nedves úton átlagon alul teljesített és így csak a 9-10-dik helyen tudtak végezni.
A teszten egyébként igen gyengén szereplő Pirelli Winter Sottozero 3 kopásállósága miatt kaphatott „Megfelelő” minősítést. A Hankook Winter i*ceptRS W442 meglepően alacsony pontszámot kapott a nedves úton nyújtott teljesítménye miatt. A „Megfelelő” minősítés utolsó helyén a Toyo Snowprox S953 végzett a havas és jeges úton tapasztalt viselkedése és gyenge kopása miatt.
A teszteken két márka bukott meg, melyek itthon kevésbé ismertek. Az Interstate WinterIWT-2 és a Sailun Ice Blazer WSL-2 esetében szinte minden vizsgált kritérium alapján komoly hiányosságok mutatkoztak.

További hírek