GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Mely országokban kötelező a téli gumi?

Mely országokban kötelező a téli gumi?

A téli idő beálltával sokan indulnak külföldi sítúrákra, városnézésre vagy a karácsonyi vásárokra. Ilyenkor nem árt tájékozódni arról, hogy milyen szabályok érvényesek az adott országokban a téli abroncsok valamint a hólánc használatára vonatkozóan. A továbbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

Ausztria
November 1. és április 15. között, a személygépkocsik valamint a 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén, télies útviszonyok mellett kötelező minden keréken a minimum 4mm profilmélységű téli gumi vagy a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot viszont kizárólag akkor lehet használni, ha az útfelületet összefüggő hó- vagy jégréteg fedi és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A szabályszegőkre 35€-tól 5000€-ig terjedő büntetés vár, és bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a biztosítók nem térítik meg a nyári gumival felszerelt autók kárát. A 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek esetén kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli gumiabroncsok használata, amelyek radiál abroncsoknál 5 mm-es, diagonál abroncsoknál pedig 6 mm-es profilmélységgel kell rendelkezniük. Ezen felül minden autóban kötelező hóláncot tartani.

Csehország
A táblával jelzett útszakaszokon november 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járműveknek, legalább a hajtott tengelyen, a minimum 6 mm-es profilmélységű téli gumi használata kötelező. Szintén táblák jelzik azt, hogy hol kell hóláncot használni.

Franciaország
A téli gumik használata nem kötelező, de hóláncnak lennie kell az autóban, és a táblával jelzett útszakaszokon használni kell.

Horvátország
Jeges útviszonyok valamint 5cm-nél nagyobb hóréteg esetén kötelező az autóban hóláncot tartani. Télies útviszonyok mellett kötelező, legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy évszakos abroncsokat használni. Lika illetve Gorki Kotar körzetében hólánc használata kötelező.

Luxemburg:
A téli gumiabroncsok használata nem kötelező csupán ajánlott. Fontos, hogy tilos az abroncsok keverése, tehát nem lehet, például elöl nyári, hátul téli abroncs felszerelve.

Németország
Bár nem törvényileg nem kötelező a téli gumiabroncsok használata, az, aki havas, jeges úton nyári abroncsokkal közlekedik 40€-s bírságra számíthat. Az pedig, aki akadályozza a forgalmat például azzal, hogy elakad a hóban nyári gumikkal 80€-s büntetés megfizetésére köteles. Téli gumiabroncsnak minősül minden M+S és hópihe jelzéssel ellátott gumi. A téli abroncsok profilmélységének minimum 1,6 mm-esnek kell lenni. Autóbuszok és teherautók esetén elegendő, ha csak a hajtott tengelyen van téli gumi. A hólánc használatát itt is táblák jelzik.

Olaszország
Az aktuális időjárástól függően a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumik valamint a hólánc használata. Az Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata.

Svájc
Nem kötelező a téli abroncsok használata, de elvárás, hogy mindenki az útviszonyoknak megfelelő felszereléssel autózzon. Az, aki téli útviszonyok között elakad, vagy balesetet okoz nyári gumival magas bírságot és kártérítést kell hogy fizessen, valamint a mentési költségeket is magának kell állnia. A hólánc használatát itt is táblákkal szabályozzák. 

Szerbia
Amennyiben az időjárási viszonyok indokolják, november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi és a hólánc használata.

Szlovákia
Ha az utat összefüggő jég- vagy hótakaró borítja kötelező a személygépkocsik mind a négy kerekén a legalább 4 mm-es profilmélységű téli gumik használata. Aki nem tartja be a szabályt, az 60 €-s büntetésre számíthat. Teherautók valamint autóbuszok esetében november 15. és március 31. között kötelező, legalább a hajtott tengelyen a téli gumi használata. Fontos még tudni, hogy a szlovák autópályákon mérik az előírt követési távolság betartását, ami 70 méter

Szlovénia
November 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata, de elég, ha csak 2 kerékre van felszerelve. Az 5cm-t meghaladó hóréteg esetén kötelező a hólánc használata, amit már a határon ellenőrizhetnek. 

Románia
Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Azok, akik a téli gumik hiány miatt okoznak balesetet, illetve akadályozzák a forgalmat 400-2000 lej bírságra számíthatnak a mentési és kártérítési költségeken túl és még a biztosító is elutasíthatja a kárigényüket. 

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország
December 1. és március 1. között kötelező a téli gumik használata minden járművön.

Svédország, Norvégia
A belföldieknek kötelező a téli gumi és a hólánc használata, de a legtöbben inkább szöges abroncsokat használnak.
Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország
A téli gumi és a hólánc használata nem kötelező, csupán ajánlott.

További hírek