GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Mi a különbség a nyári gumi és a téli gumi között

Mi a különbség a nyári gumi és a téli gumi között

Bizonyára felmerült már Önben is a kérdés, hogy valójában mi is a különbség a téligumi és a nyári változat között. Bár az autósok nagy része tisztában van a témával és annak jelentőségével, de sosem lehet elégszer elmondani, hogy mekkora jelentőséggel bír a gumik állapotának nyomon követése, valamint azok évszaknak megfelelő használata a biztonságos közlekedés érdekében. 
A különbség a két típus között szemmel látható, valamint anyagából adódó. Ami első pillantásra még a laikus számára is feltűnik, az a gumi bordázatának mélysége és annak mintázata. A téli gumi jóval sűrűbb és mélyebb lamellákkal, valamint kapaszkodóblokkokkal rendelkezik a megfelelő tapadás érdekében. A mintázat kialakításakor az is lényeges szempontnak számít, hogy a hűvös időben gyakoribb csapadékot megfelelően elvezessék az abroncsok, ezáltal jobb tapadást és úttartást biztosítva a gépjárműnek. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a téligumi bordázatának mélységére, mind abban az esetben, ha a használt gumi vásárlása mellett tennénk le voksunkat, mind akkor, ha ellenőrizzük abroncsaink állapotát! 
A másik lényegi különbség a gumi alapanyagát illeti, mely a téligumi esetében nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett szilika anyagot. Ez a felelős azért, hogy a hideg útfelületen is lágy maradhasson a téligumi. Felmerül a kérdés, hogyan viselkedik ez nyári körülmények között. Amellett, hogy jóval nagyobb kopásnak van kitéve a téligumi a rekkenő hőségben, nem is kifejezetten a 7 Celsius fok feletti hőmérsékletre van kitalálva. Természetesen használhatjuk nyáron is, de akkor számolnunk kell azzal, hogy esetleg télre a mintázat olyannyira kopottá válik, hogy ruházhatunk be egy újabb szett téligumiba. 
A nyárigumi esetében ezzel szemben első pillantásra látható a sűrű lamellázottság hiánya, erre ugyanis semmi szükség 7 Celsius fok felett. A keményebb alapanyag magasabb hőmérséklet esetében biztosítja a megfelelő tapadást, s ezáltal a biztonságos közlekedést. Mivel azonban nyáron is előfordulhatnak vizes útszakaszok, ekkor sem mondhatunk le a gumik oldalirányú vízelvezetést szolgáló mintázatairól. Fordítson hát figyelmet a nyárigumi esetében is arra, hogy a mintázat mélysége ne menjen a még megengedett mélység alá! 

További hírek