GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Mi mit jelent az új gumiabroncs címkén?

Mi mit jelent az új gumiabroncs címkén?

Ennek köszönhetően a vásárlók bővebb információkat kapnak a gumiabroncsok biztonsági és környezetre gyakorolt hatásaikról. A címkék megjelenése megegyezik a háztartási gépek valamint az autók esetében használt címkékkel.

A címke bal oldalán található energia-hatékonysági skála – A-tól G-ig - meg mutatja, hogy milyen hatással van az abroncs a jármű üzemanyag-fogyasztására és szén-dioxid-kibocsátására. Kevesen tudják, de a járművek fogyasztásának 20%-áért az abroncsok felelnek. Az abroncsok gördülési ellenállásának csökkentése nagyban javíthatja a közlekedés energia-hatékonyságát ezzel csökkentve a káros anyag kibocsátást. Azt, hogy a gumiabroncs melyik energiaosztályba tartozik, egy műszeres vizsgálattal határozzák meg, amely megméri a gördülési ellenállás mértékét.

A gördülési ellenállás tekintetében jelentős különbségek vannak az A, azaz a legjobb és a G, azaz a leggyengébb energiaosztályba tartozó abroncsok között. A két kategória között az üzemanyag felhasználást tekintve 0,5 liter különbség is lehet 100 kilométeren. Ez évente akár 80 liter megspórolt üzemanyagot is jelenthet. Így amellett, hogy ez jelentős megtakarítást jelent a fogyasztóknak, még a környezetre is jó hatással van, mivel a szén-dioxid kibocsátást 12 grammal csökkenti.

A címke jobb oldalán található még az abroncs nedves úton mért fékezési teljesítménye is. A besoroláshoz szükséges vizsgálatot az Európai Unió által elrendelt sebesség, útjellemzők, vízmennyiség és hőmérséklet között végzik. A besoroláshoz az abroncsok teljesítményét összehasonlítják egy referenciaabroncs teljesítményeivel. A skála A és F között osztályozza a gumiabroncsokat. A két véglet között a nedves úton mért féktávolságban a különbség több mint 10 méter.

A címke alsó része azt mutatja meg, hogy mekkora az abroncs által kibocsájtott kívülről hallható zaj mértéke decibelben. A vizsgálatot adott útviszonyok, sebesség és hőmérséklet mellett végzik. A teszt során az autók 80km/h sebességre gyorsítanak, majd a pályán elhelyezett mikrofonok segítségével megmérik az abroncsok által kibocsátott zajszintet. A címkén található a zaj szintje decibelben meghatározva, valamint egy piktogram is, amely három különböző kategóriát különít el. A három fekete ív a leghangosabb teljesítményt jelöli. Ez a zajszint ma még elfogadható, de a jövőbeni szabályozások értelmében már határérték felett lesz. A két fekete ív azt jelöli, hogy a gumiabroncs zajszintje megfelel a jövőben alkalmazandó szintnek. Az egy fekete ív pedig azt jelöli, hogy az abroncs által kibocsátott gördülési zaj mértéke minimum 3 decibellel a jövőben bevezetendő határérték alatt van.

Az EU-s címkén feltüntetett három paraméter valóban fontos mérőszámokat tartalmaz az abroncs teljesítménye kapcsán, de nem mindent. Ahhoz, hogy a fogyasztók a legteljesebb képet kaphassák egy-egy gumiabroncsról egyéb jellemzőket is figyelembe kell venniük. Fontos tényezők még az abroncs futásteljesítménye, élettartama, kezelhetősége, száraz és nedves úton nyújtott teljesítménye, nagy sebességnél történő irányíthatósága és még sok minden más is. A legnagyobb gumiabroncsgyártó cégek a fejlesztések során akár ötvennél is több tényezőt is figyelembe vesznek. A különböző gumiabroncs tesztek általában 15-20 tulajdonság alapján vetik össze a gumiabroncsokat.

Fontos kiemelni, hogy az abroncsok címkézésének módszerei nem tartalmaznak semmilyen leírást külön a téli abroncsokra vonatkozóan. Ezért előfordulhat, hogy a téli gumiabroncsok alacsonyabb besorolást kapnak, mint a nyári gumik. Így a megfontolt döntés meghozásához érdemes a jövőben is tájékozódni, kikérni a gumis szakemberek véleményét és figyelemmel kísérni az irányadó szervezetek gumitesztjeit.

További hírek