GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Miért is kell téli gumi?

Miért is kell téli gumi?

A téli gumi sok esetben életet menthet. Nálunk sajnos, főleg anyagi okokból, télen is nyári gumit használnak. Egyes külföldi országokba be sem hajthatunk az évszaknak megfelelő abroncs nélkül.
7 Celsius-fok alatt kell a téli gumit már fel kell szereltetni. A hideg hatására a nyári gumi elveszti rugalmasságát és tapadó képességét, megkeményedik, ezáltal a téli időjáráshoz nem használható így ez a gumi. Ezzel szemben a téli gumi abroncsok a hideg ellenére rugalmasak maradnak, köszönhetően a téligumi keveréknek a nyárigumi összetételével szemben. Tehát téli gumival a fékút akár a felére is csökkenhet a havas úton. A következő nagy különbség a nyári gumi és a téli gumiabroncs között a barázdák mélysége. A téli gumi mintamélységének minimum 4 mm-nek kell lennie. Ezek az árkok egyrészt menet közben elvezetik a gumik alól a havas latyakos vizet, ezzel kiküszöbölve a "vízen futás" jelenség kialakulását, másrészt csak a mély barázdák biztosítják, hogy a havas úton autója meg tudjon kapaszkodni induláskor illetve menet közben. Az árkok a havas úton deformáció hatására maguktól tisztulnak. A téli gumi levegő nyomása 0,2-0,3 bar-al magasabb kell hogy legyen mint a nyári gumi nyomása. Az alacsony nyomás miatt a gumi elveszítheti az előzőekben említett öntisztuló képességét. A pótkerekek nyomását is ajánlatos folyamatosan ellenőrizni, ha véletlenül szükség lenne rá, ne akkor érje a meglepetés.
Téli gumit vásárolhatunk gumiszervizekben, illetve hiper- és szupermarketekben és internetes gumi webáruházakban. Tévhit, hogy a hipermarketek árai a legjobbak! Sok webáruház árai olcsóbbak akár több ezer forinttal is darabonként. Az autógumi cseréjét magunk is elvégezhetjük, ha a téli gumi és nyári gumi garnitúráink külön felnin vannak, de nem árt felszerelés előtt centríroztatni. A lecserélt nyárigumikat és téligumikat érdemes megtisztítani a szennyeződésektől, és lehetőség szerint glicerinnel is kenjük be. 
A téli gumik mellett további biztonságot nyújthat, ha hóláncot szerelünk fel a gumikra. Csak havas úton használjunk hóláncot! Hóláncot használva a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h !!!
Időnként ellenőrizze a lánc feszességét! A hólánc használatakor megváltozhatnak az autó alul- és túlkormányzottságra vonatkozó menettulajdonságai, érdemes forgalommentes helyen gyakorolni, tapasztalatokat szerezni. A hatásos kapaszkodás érdekében a kipörgés gátlót emelkedőn indulás előtt kapcsoljuk ki. 

Biztonságos közlekedést kívánunk!

További hírek