GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Mikor ajánlatos cserélni a gumiabroncsot?

Mikor ajánlatos cserélni a gumiabroncsot?

A mai, modern gumiabroncsok már nagyon ellenállóak és sok sérülést kibírnak, de még így sem kerülhetjük el teljes egészében a defekteket. Ha defektet kaptunk, értelemszerűen feltétlenül szakemberhez kell fordulnunk, és amennyiben azt javasolja, hogy bár meg lehet csináltatni, de nem tanácsos, vagy nem lesz maximálisan biztonságos ez a megoldás, abban az esetben inkább a csere mellett döntsünk. Ez nyilván sokkal költségesebb megoldás, pláne mivel kopottabb abroncs esetében csak párban lehet cserélni, de ha hosszabb útra is indulunk, ne sajnáljuk a pénzt. Feltétlenül cserére érett egy gumiabroncs abban az esetben, ha már sokkal jobban, vagy legalább annyira lekoptak, mint amennyire a jogszabály kimondja. Fontos rendszeresen, legalább havonta ellenőrizni a guminyomással, hogy az abroncsok megfelelően kopnak-e, illetve nem érte még el a kopás az előírt határértéket. A magyar jogszabályok szerint a futófelület nem lehet kopottabb 1,6 mm-nél. A kopást a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, amennyiben az abroncsok középen átívelő vízelvezetőjében megtalálható kitüremkedéseket keressük, amelyek éppen a jogszabályban meghatározott mértéket mutatják. Amennyiben tehát közelít hozzá az abroncs kopása, minden esetben gondolkozzunk el a cserén.

Szintén azonnali cserére szorul a gumiabroncs abban az esetben, ha felületén az elöregedés jelei tapasztalhatók. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a gumiabroncsoknak is van szavatossági idejük, ezáltal öregednek – méghozzá használattól függetlenül is! Éppen ezért kell vigyázni a gyakran külföldről behozott, odakint leselejtezett gumikkal, amelyek gyakran már 5-10 évesek, ezáltal pedig általánosságban baleset veszélyesnek tekinthetők. Öreg gumiabroncsnak legalább az öt éves gumikat tekinthetjük, amelyek természetesen még használhatók forgalomban, ha nem túl kopottak, azonban ilyen esetekben a gumi már sokkal alaposabb ellenőrzést igényel, mint korábban gyártott társai. Feltétlenül cserélni kell azt a gumiabroncsot, amelyen valamilyen kisebb vagy nagyobb sérülést találunk. Ilyen sérülést tud előidézni, ha járdaszegélynek csapódunk vagy egy nagyobb kátyút fogunk. Bármilyen deformációról, horzsolásról, vágásról vagy lyukról feltétlenül kérjük ki szakember tanácsát, hiszen csak ők tudják teljes alapossággal megmondani, hogy a kérdéses abroncs biztonságos-e még ebben a formájában, vagy feltétlenül le kell cserélni.

Noha a futómű hibájára utal, de mégis a gumiabroncs azonnal cseréjét eredményezi az is, ha a gumikon valamilyen rendellenes, vagy teljesen egyenetlen kopást érzékelünk, például csak foltokban, csak középen vagy a széleken. Ez mechanikai problémára utal, de a rossz kopásból kifolyólag a gumikat is annyira elronthatja, hogy tapadásuk teljesen elveszik, ezáltal nem csak romlik a menetstabilitást, hanem nagymértékben csökken a menetbiztonság is. Azonnali cserét von maga után az is, ha olyan gumiabroncsok kerültek fel a járműre, amelyek nem megfelelőek, esetleg különböznek egymástól. Pótkerékként ugyan nem probléma, ha ideiglenesen más kopású és mintázatú kereket teszünk fel lassú tempóhoz, de amennyiben ez tartósan fennáll, az nem csak irányíthatóságot, hanem a stabilitást, ezáltal a biztonságot is befolyásolják. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy mindig párban vagy szettben cseréljük autónk gumiját!

További hírek