GUMIABRONCS KERESŐ

A keresett gumiabroncs tulajdonságait töltse ki, majd kattintson a "Keresés" gombra. Ha több terméket szeretne rendelni, akkor a "Kosárba" gomb mellett található mezőbe írja be a megrendelni kívánt termékek mennyiségét. Amennyiben több feltételt is megad a keresés közben, gyorsíthatja a keresést. Kosarának aktuális tartalmát a jobb felső menüben látható "Kosár tartalma" gomb megnyitásával tudja módosítani, törölni. FIGYELEM! A KERESÉSI LISTÁBAN MEGJELENŐ GUMIABRONCSOK NEM AZ AKTUÁLIS KÉSZLETET MUTATJÁK!
HÍREK

Milyen veszélyeket rejt az ónos eső télen?

Milyen veszélyeket rejt az ónos eső télen?


A közúti közlekedés biztonságát ebben az időszakban sokkal nagyobb veszélyek fenyegetik, mint azt a magasabb hőmérsékletű hónapokban megszokhattuk. Amikor a hőmérő higanyszála fagypont alá süllyed, az egyébként is csúszósabb utakra leeső ónos eső hatványozottan megemeli a megcsúszás veszélyességét. Az ónos eső olyan csapadék, melyben a esőcseppek túlhűltek, és az útfelületre hullva azonnal megfagynak, miáltal az utakat egybefüggő jégbevonat borítja, tehát konkrétan tükörsimaságú jégen kell biztonságosan vezetni, ami nyári gumival felszerelt autóval lényegében lehetetlen.

Mire figyeljünk ónos eső esetén?

Alapvető és kikerülhetetlen szabály, hogy ónos eső, ónos szitálás közben és utána nyári gumival ellátott autóval nemcsak felelőtlenség, hanem életveszélyes próbálkozás elindulni, és itt nemcsak a saját életünkről van szó, hanem minden közlekedésben résztvevő személyről.
A szakértők szerint a rendkívül csúszós útfelületen való közlekedéshez az autósok legnagyobb része nincs hozzászokva, és többségüknek tapasztalatuk sincs, hogy egy váratlan megcsúszás esetén mi a legjobb vezetéstechnikai megoldás. Ónos eső esetén azt javasolják, hogy csak megfelelő minőségű téli gumival felszerelt autóval szabad útnak indulni, ami azt jelenti, hogy a teszteken bizonyított, legalább 4 milliméteres barázdamélységű, és négy évnél nem idősebb legyen az autón lévő téli gumi. Mindezeken túl felhívják a figyelmet arra, hogy jó minőségű téli gumival felszerelt autóval is csak a legvégső esetekben ajánlott útra kelni,mert a téli gumiknak is megvannak a maguk határai, csodákra azok sem képesek.
Elindulás előtt alaposan meg kell tisztítani minden ablakot a jégtől, hogy a kilátás minden irányban megfelelő legyen. Elindulás után célszerű alacsony sebességgel pár fékezést végezni, hogy tisztában legyünk az autó képességeivel. Ha a gépkocsi már alacsony sebességnél is könnyen megcsúszik és irányíthatatlanná válik, tegyünk le az autóval való közlekedésről. Aki már vett részt vezetéstechnikai tréningen, az valószínűleg tudja, hogy a jégen megcsúszott autóval nem szabad ellenkormányzást végezni, ilyenkor az egyetlen jó megoldás a csúszás irányába tekerni a kormányt, és megvárni, amíg az autó újra tapadást talál. Az ABS fékrendszerrel szerelt autóknál sem érdemes túl erősen nyomni ilyenkor a féket, de az e nélkül szerelt gépkocsiknál alapvetően kerülni kell a fékek blokkolását.
Téli felszerelésként ajánlatos az autóban hóláncot, homokot és lapátot tartanunk elakadás esetére.


További hírek